Una nena dóna un ronyó al seu germà petit que agonitza. Tots dos sobreviuen, però a un preu molt elevat. Poques famílies coneixen un ordre tan disfuncional. Anys més tard, la germana torna i reclama el que és seu. No és sobrer dir que la negociació és un malson i que la lucidesa és esporàdica. Caldrà trobar un ordre on no n’hi ha.
Text i direcció de Rafael Spregelburg.
Estrenat a Temporada Alta 2006
Un dramaturg jueu, amb el cor trencat per una separació, es presenta davant de l’auditori. Ens explica les vivències d’algú altre, una història que va prometre que mai no repetiria –d’un genocidi i d’un procés que van tenir lloc a la terra d’un personatge anomenat Althea, guàrdia en una presó. El seu presoner, un home gran, va ser acusat d’haver orquestrat el genocidi. Durant el judici, però, la filla d’aquest al—lega que té Alzheimer. El fiscal perseguidor insisteix que l’home està fingint la malaltia. Thriller psicològic. Joc teatral. “Bondat” és una de obra sobre el genocidi i la memòria de l’escriptor canadenc Michael Redhill. Una obra moral sobre el nostre temps, que ens fa preguntes com “Per què la bona gent es precipita cap al mal?” i “I tu, què hauries fet?”. El sis personatges d’aquesta història estan tancats dins d’un cercle governat per les ombres grises del bé i del mal.. “Bondat” va ser posada en escena per primera vegada l’any 2005 al Tarragon Theatre de Toronto, per la companyia Volcano. Dirigida per Ross Manson, la producció va merèixer el premi Carol Tambor del festival Fringe d’Edinburgh, l’estiu del 2006, i l’any 2007 va fer temporada a Nova York. Michael Redhill també és autor de l’obra de teatre “Building Jerusalem”, del llibre de poemes “Light-crossing”, del recull de contes “Fidelity” i de les novel—les “Martin Sloane” i “Consolation” –finalista del Booker Prize.
Repartiment
Berta Giraut / Cristina Cervià / David Planas / Meritxell Yanes / Òscar Muñoz / Pep Cortès
Fitxa tècnica
Direcció: Pere Puig/ Ajudant de direcció: M. Àngels Buisac / Escenografia: Ricard Prat i Coll / Il·luminació: August Viladomat / Vestuari: Llúcia Bernet / Ricard Prat i Coll
Després d'estrenar l'alabada Lúcid el 2007, la companyia gironina Mentidera Teatre ha tornat a treballar amb un text de l'argentí Rafael Spregelburd, sota la seva mateixa direcció. TOT es va estrenar al festival Temporada Alta i passarà del 2 al 6 de març per Lliure de Gràcia. L'obra és un encàrrec de la Shaubühne de Berlín al director, autor i actor argentí amb més projecció internacional en aquests moments. Li van proposar de fer una obra sobre identitat i ideologia, i ell, amb humor, la va titular TOT. L'obra s'estructura en tres actes que exposen tres preguntes malicioses: Per què tot Estat esdevé burocràcia? Per què tot art esdevé negoci? Per què tota religió esdevé superstició? Spregelburd ho explica a través d'una oficina de funcionaris desvagats que acaben cremant el despatx, una família desestructurada que debat sobre art i una altra família amb un nadó malalt. "Són personatges ridículs, la condició humana està tenyida d'humor i emoció, que ho fa tragicòmic", explica Cristina Cervià, actriu del repartiment junt amb Toni Gomila, David Planas, Albert Prat i Meritxell Yanes.
Mentidera Teatre va assajar l'espectacle la tardor passada a Buenos Aires, amb el mestratge de Spregelburd, que tot i que viatja sovint per Europa (a Alemanya l'adoren), té el quarter general allà, així com la seva companyia, El Patrón Vázquez, en la qual actua, dirigeix i escriu les obres. "Quan els veus interpretant TOT a ells, t'agrada. Però no volem fer teatre argentí, tot i que la direcció d'en Rafael et porta cap allà", va dir David Planas.
Una altra manera d'afrontar la crisi
Imagineu-vos quatre personatges, quatre persones diferents que s’han unit per explicar al món la seva experiència Mgogoro. Tots ells ofereixen la seva visió Mgogoro, un cant a la vida, a l’optimisme: es dirigeixen al públic, a tocar, perquè es tracta d’això, que l’espectador gaudeixi d’una experiència única amb la intensitat que atorga la proximitat i d'apropar-li el teatre de text contemporani. Mentidera Teatre (Tot, Lúcid), formant aliança amb El Canal, estrena Mgogoro, una experiència que s’estructura en forma de monòlegs i escenes molt breus i que parteix d’un tema comú: com es pot ser feliç en temps de crisi? Al projecte s'hi han implicat figures com Rosa Maria Sardà o Carol López.
Fitxa artística
Autors: Matías Feldman, Carol López, Jaume Policarpo i Rosa M. Sardà
Direcció col•lectiva: Mentidera Teatre
Intèrprets: Cristina Cervià, David Planas, Mercè Pons i Meritxell Yanes
Ajudant de direcció: David Marcé
Col•laboració en la direcció: Carol López i Rosa M. Sardà
Adaptació espai escènic i vestuari: Judith Torres
Producció: Mentidera Teatre, El Canal Centre d’arts escèniques Salt-Girona
Mentidera Teatre i La Ruta 40 estrenen El Balneari, inspirat en els relats de Katherine Mansfield
A principis del segle passat encara era costum fer llargues estades als balnearis per curar-se alguna malaltia, ja fos física o espiritual. Ara ja els considerem temples del plaer pur, però en el fons del nostre subconscient encara esperem que les seves aigües ens curin d’alguna cosa. El balneari d’aquest espectacle allotja un matrimoni que ha perdut un ésser estimat, la noia que vol incendiar tot el poble, l’home que mai no pot dormir, un jove que escriu per fugir... tots ells són personatges d’aquest balneari on la boira amenaça en filtrar-se per les escletxes, com un microbi, i quedar-se ben endins de tots ells.
L’espectacle s’inpira en els relats de Katherine Mansfield, però aquesta producció de Mentidera Teatre i Ruta 40 també conté escenes creades in situ enriquides pel treball de creació i investigació dut a terme pels actors. A més han volgut que nosaltres també gaudim de les cures, i públic i actors conviurem a l’espai que han “construït” a Can Cors de Celrà.
Fitxa artística
Autor: Marc Artigau i Queralt
Direcció: Albert Prat i Llàtzer Garcia
Intèrprets: Cristina Cervià, Alberto Díaz, Aina Huguet, David Planas, Albert Prat, Sergi Torrecilla i Meritxell Yanes
Escenografia i vestuari: Xesca Salvà
Il·luminació: Sergi Torrecilla i August Viladomat
Producció: Mentidera Teatre i La Ruta 40
Coproducció: Temporada Alta 2013
En el paper d'empleat de Banc
Aparició en diversos capítols en el paper de Mingo durant dues temporades.
Coproducció Belga
En el paper de Mosso d'Escuadra
Protagonista de tres anuncis dels A.P.I Girona a nivell provincial.
Vaig tenir l'honor de fer una intervenció com a metge a aquesta pel·lícula dels amics David Gimbernat i Pere Solés amb la Mercè Pons com a protagonista. Actriu i amiga amb la que feia poc havíem fet una obra junts amb Mentidera Teatre.
http://da4546.wixsite.com/ddmvisual/darrere-la-porta
Direcció escènica de l'espectacle de la Cobla Bisbal Jove.
Un espectacle per a públic familiar que fins el dia d’avui, ens ha donat moltes alegries…. una d’elles el PREMI CAPITAL DE LA SARDANA 2017 a Iniciatives Renovadores.
Direcció escènica de l'espectacle de Nadal del Cor Geriona
Director dels pastorets de Clerà del 2009/15
Direcció amb el grup de teatre amateur de Fuita de Jordi Galceran.
https://sites.google.com/site/tocdeteatre/
Direcció amb el grup de teatre amateur Toc de Teatre d'aquest clàssic del teatre català.
https://sites.google.com/site/tocdeteatre/